Nummulärt eksem

Nummulärt eksem

Nummulärt eksem är en speciell form av eksem där eksemutslagen är runda och myntstora. Utslagen är väl avgränsade och uppstår ofta på armar och ben, men kan även förekomma på kroppen i övrigt. Utslagen börjar som små blåsor eller knottror för att sedan flyta samman till röda, runda, eksem. Eksemen kan vara fjällande men även ibland vätska på ytan. Vid nummulärt eksem kan visst infektionsinslag föreligga, speciellt då eksemen vätskar. Det är vanligt att utslagen kliar.

Exakt vad som orsakar nummulärt eksem är inte fullt fastställt men torr hud tycks vara ett av grundproblemen. Nummulärt eksem förbättras ofta på sommaren och förvärras vintertid. Frekventa bad och duschningar kan ibland vara en utlösande faktor. Allergier brukar inte kunna påvisas som orsak. Nummulärt eksem är vanligast hos äldre och medelålders män men förekommer även hos kvinnor.

Torr hud verkar vara ett av grundproblemen vid nummulärt eksem. Är eksemet och huden torr bör man smörja in huden och undvika överdrivet duschande och badande som torkar ut huden ytterligare. Nummulärt eksem kan ha ett långdraget förlopp med perioder av förbättrade och försämrade eksem. Behandling med mjukgörare och mild kortisonkräm brukar hjälpa och har eksemen inslag av infektion kan även infektionen behöva antimikrobiellbehandling.

Om symtomen inte har förbättrats efter 1 vecka, kontakta läkare för rådgivning.