Klåda

Klåda

Alla drabbas vi då och då av klåda. Klåda i sig är ingen sjukdom utan ett tecken på att något är fel. Orsaken till klådan kan variera och bero på allt från insektsbett, eksem eller torr hud till en infektion eller invärtes sjukdom. Vid en klådutredning kan orsaken till klådan fastställas.

Klåda på kroppen

Den vanligaste orsaken till klåda på kroppen är att huden är torr. Torr hud är känsligare och blir lätt irriterad vilket gör att kliandet ofta förvärrar klådan. Det är viktigt att ta hand om sin torra hud så inte besvären leder till eksem. Att smörja huden regelbundet och att undvika överdriven duschning är två sätt att minska hudens torrhet. För att lindra klådan kan även kyla hjälpa. Ett välbeprövat tips är att smörja in huden med en lotion eller kräm som kylts ner i kylskåp före applicering.

Ofta är problemet med torr hud som kliar värst vintertid. Både inomhusluften och utomhusluften är då torrare och kylan frestar på huden ytterligare.

Klåda på benen

Vissa områden på kroppen har lättare för att bli torra. Armbågar, knän, smalben, händer och fötter är områden där huden lätt blir torr vilket orsakar klåda.

Klåda hårbotten

Klåda i hårbotten kan ha flera olika orsaker såsom torrhet, eksem eller löss. För att kunna lindra klådan i hårbotten gäller det att identifiera vad som orsakar klådan.