Kontakteksem

Kontakteksem

Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt kontakteksem och icke-allergiskt kontakteksem. Gemensamt för de båda typerna är att de ger typiska eksemsymtom som rodnad, sprickor och blåsor. Ofta ger eksemen klåda och blir värre om man kliar.

Icke-allergiskt kontakteksem sitter oftast på händerna och kallas även för handeksem. En vanlig orsak till icke-allergiskt kontakteksem är att huden har blivit överdrivet tvättad, ofta med tvål eller rengöringsmedel. Inom yrken där man ofta tvättar händerna noga eller har mycket kontakt med vatten, är icke-allergiskt kontakteksem vanligt. Hur känslig man är för att drabbas av dessa typer av eksem är väldigt individuellt och risken ökar om man har haft eksem som barn. För att minska påfrestningen för huden hjälper det att tvätta händerna mer sällan och att återfukta huden med en mjukgörande kräm.

Allergiskt kontakteksem uppstår när huden kommit i kontakt med ett ämne man är allergisk mot. Den vanligaste formen av allergiskt kontakteksem beror på nickelallergi men överkänslighet mot andra metaller, gummi och ämnen i hudvårdsprodukter förekommer också. För att bli av med allergiskt kontakteksem är det viktigt att inte utsätta huden för det ämnet det reagerar mot.

Att smörja eksemet med mjukgörare återfuktar huden och hjälper den att återställa hudbarriären. Mild kortisonkräm kan även användas för att lindrar klådan och hämmar inflammationen.

Barn under 2 års ålder ska enbart behandlas efter läkares rekommendation.

Om symptomen inte har förbättrats efter 1 vecka, kontakta läkare för rådgivning.