Köldeksem

Köldeksem

Vintern med kallt klimat, torr luft och kyliga vindar kan vara mycket påfrestande för huden. De flesta upplever att huden blir torrare och skörare på vintern, något som ökar risken att hudbarriären skadas och en inflammation uppstår. För vissa personer blir problemet med kyla så påtagligt att de utvecklar köldeksem.

Köldeksem drabbar oftast områden på huden som är oskyddade. Vissa delar på kroppen, såsom ansiktet, kan vara svårt att täcka och skydda mot kylan vilket gör huden där extra utsatt. Eksemen yttrar sig som röda nariga utslag som kliar. Det kan även förekomma små blåsor som vätskar sig. När blåsorna spricker finns det risk att sprickor bildas i huden, något som kan vara mycket besvärande och svårt att bli av med.

För att behandla köldeksem är det viktigt att försöka skydda huden mot kyla. Mjukgörande kräm och mild kortisonkräm brukar hjälpa, men var försiktig med att smörja huden precis innan utgång då krämen kan verka avkylande om den inte hunnit gå in i huden. Rådgör med vårdpersonal för att få rätt vård.

Köldurtikaria

Köldallergi, köldurtikaria, är en åkomma där nässelutslag uppstår på grund av kyla. Utslagen är ofta upphöjda och drabbar huden när den utsatts för kyla. Nässelutslagen kliar ofta besvärande men kan även ge en brännande känsla. Varför vissa personer drabbas av köldallergi är inte klarlagt men man vet att risken för köldallergi ökar om man har en pollen- eller pälsdjursallergi.

Barn under 2 års ålder ska enbart behandlas efter läkares rekommendation.

Om symptomen inte har förbättrats efter 1 vecka, kontakta läkare för rådgivning.