Handeksem

Handeksem

Handeksem är en vanlig åkomma som drabbar ca 10% av befolkningen varje år. Händerna utsätts lätt för yttre påfrestningar som torkar ut och skadar hudens naturliga skydd. Eksem på händerna yttrar sig ofta som kliande utslag med små, små vattenfyllda blåsor. Eksemen kan även vara röda och svullna och vid kraftiga eksem kan huden spricka.

I vissa yrken kommer händerna i riklig kontakt med vatten, rengöringsmedel och handsprit vilket kan utlösa eller förvärra handeksem. Det medför att handeksem är vanligare inom vissa yrkesgrupper. Handeksem är även vanligare bland kvinnor än bland män.

Eksem på händerna kan vara olika typer av eksem. Gemensamt för samtliga eksem på händerna är att de förvärras om händerna utsätts för yttre påfrestning. Vanligt för personer med eksem på händerna är att de är så kallade atopiker, som har en mer generellt känslig hud.

Eksem händer

Vid eksem på händerna är det viktigt att smörja med mjukgörare regelbundet. Eksem på händerna kan vara envisa och svåra att bli av med så det är viktigt att i högsta möjliga mån undvika det som gör eksemen värre.

Eftersom händerna är en kroppsdel som ofta är synlig upplever många att handeksem är extra besvärande.