Eksem och utslag

Eksem och utslag

Eksem och utslag är vanligt förekommande i alla åldrar och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Utslag kan ha en mängd olika orsaker och kan se väldigt olika ut. Ofta är utslag övergående utan att man behöver söka vård. Flera infektionssjukdomar, såsom vattkoppor och tredagarsfeber, ger utslag på huden. Utslag kan även vara medfödda eller bero på en allergisk reaktion.

Eksem beror på att hudbarriären, hudens yttre skydd, har blivit skadat och en inflammation har uppstått. Orsaken till att man får eksem varierar. Det kan till exempel bero på att huden har blivit torr eller att man har kommit i kontakt med ett ämne som huden reagerar på.

Kliande utslag

Det är vanligt att utslag på huden kliar. För att inte förvärra klådan ska man försöka att inte klia på utslagen. Kliandet gör huden irriterad och röd, något som ökar vätskeförlusten vid utslagen och på så sätt gör huden torr vilket förvärrar klådan.

Utslag på kroppen

Utslag kan drabba huden nästan var som helst på kroppen. Det är inte ovanligt att en stor del av kroppen drabbas av utslag.

Utslag på benen

Man kan få utslag på en större del av kroppen eller på ett begränsat område såsom bara på benen. Utslag på benen kan till exempel uppstå om benen har blivit varma, värmeutslag, eller om benen har kommit i kontakt med ett ämne som orsakat en allergisk reaktion.

Hypostatiskt eksem (underbenseksem)

Hypostatiskt eksem, även kallat underbenseksem, är eksem som uppstår på underbenen på grund av dålig blodcirkulation. Ofta förekommer även åderbråck eller bensår. Eksemen brukar vara röda eller bruna, kliande och lätt fjällande. Eksemen kan även vätska. Hypostatiskt eksemen uppstår eftersom huden blir skör och tunn av den dåliga blodcirkulationen.

Underbenseksem är ett annat namn för hypostatiskt eksem.

Allergiutslag

Orsaken till utslag på huden kan vara oändligt många. En av orsakerna kan vara en allergisk reaktion mot något ämne som huden har kommit i kontakt med. Allergiutslag kan även orsakas av något födoämne som man har ätit.  

Torreksem

En av orsakerna till att huden drabbas av eksem är att huden har blivit torr. Hudbarriären har därmed blivit skadad vilket har orsakat en inflammation. Torreksem är vanligast vintertid då kylan ytterligare frestar på huden. Det är viktigt att smörja huden ofta och rikligt för att motverka torreksem.

Eksem ljumsken

Seborriskt eksem, så kallat mjälleksem, är vanligt i hårbotten, armhålan och ljumsken.  Huden brukar bli röd och fjällande, något som kan orsaka klåda.

Eksem i ansiktet

Eksem kan förekomma nästan var som helst på kroppen och det är inte ovanligt att få eksem i ansiktet. Huden i ansiktet är tunn, vilket gör den extra utsatt för yttre påverkan. Att få eksem i ansiktet kan kännas jobbigt eftersom det är svårt att dölja utslagen.

Flera olika typer av eksem kan drabba just ansiktet. Atopiskt eksem kan yttra sig i ansiktet, då främst på vuxna. Även seborriskt eksem kan ge upphov till eksem i ansiktet. Eksem i ansiktet kan även bero på kontakteksem på grund av någon kräm eller smink som används i ansiktet. Det är viktigt att få rätt diagnos för sin hudåkomma så att rätt behandling kan sättas in.