Behandling Eksem

Behandling eksem

Eksem beror på att hudbarriären, hudens yttre skydd, har blivit skadat och en inflammation har uppstått. Orsaken till att man får eksem varierar. Det kan till exempel bero på att huden har blivit torr eller att man har kommit i kontakt med ett ämne som huden reagerar på.

När man ska behandla eksem gäller det att läka inflammationen så att huden blir hel och smidig igen. Först då kan huden utgöra det skydd den ska vara mot irritationer och uttorkning.

Mjukgörande medel utgör alltid grunden till behandling av eksem.

Ibland räcker detta för att läka hudbarriären, men ofta behövs även en mild kortisonkräm som minskar klådan och hämmar inflammationen. Om eksemen har uppstått på grund av att huden kommit i kontakt med något ämne den reagerar på, ska självklart detta undvikas för att eksemet ska läka ut.

Beroende på var på kroppen eksemet sitter och vilken typ av eksem det rör sig om, skiljer sig behandlingarna något åt. Huden är extra tunn i ansiktet och på halsen något som bör tas i beaktning när eksem på dessa områden behandlas. Konsultera alltid hälso & sjukvårdspersonal för utredning och behandling av utslag kring ögon eller mun.

Vid vissa typer av eksem kan en svampinfektion vara inblandad. Eksemet bör då behandlas med svampdödande medel.

Vilken typ av behandling eksemet kräver bör diskuteras med vårdpersonal.   

Lista på läkemedel för behandling av eksem (ref. 1177.se)

  • Mjukgörande medel, håller huden fuktig och mjuk och läker hudbarriären. Används också för att förebygga nya eksem.
  • Mild Kortisonkräm, brukar prövas i första hand och finns i olika former och styrkor. Kortison dämpar inflammationen och minskar klådan.
  • Svampdödande medel, används där en svampinfektion kan förekomma t ex vid mjälleksem i hårbotten.

Salva mot eksem

Mild kortisonkräm eller mild kortisonsalva behandlar eksem genom att dämpa inflammationen och lindra klådan. Mjukgörande kräm eller salva håller huden fuktig och mjuk och läker hudbarriären.